Interaktivní mapa

mapa

Aktuální počasí

Počasí dnes:

20. 7. 2018

oblacnosde

Bude polojasno až oblačno, ojediněle přeháňky. Denní teploty 25 až 29°C, na SV kolem 23°C. Noční teploty 15 až 11°C.

Přehrát/Zastavit Další

Vyhledávání

rozšířené vyhledávání ...

Navigace

Výběr jazyka

  • Česky
  • English
  • Deutsch

Obsah

Velikonoční pomazánka s pažitkou

5 ks vajec uvařených natvrdo, 1 lžička dijonské hořčice, pažitka, 10 dkg lučiny /může být i pomazánkové máslo/, 1 lžíce majonézy, nadrobno nakrájené 3 ks steril. okurek, osolíme, opepříme. Žloutky , majonéza, hořčice, lučina utřeme . Přidáme nastrouhaný bílek, okurky, pažitku.  Možno přidat i salám.

 

 

Celerová pomazánka

200 ml majonézy, 5 stroužků česneku, 1 Lžíce bílého jogurtu, 40 dkg celeru. Celer oloupeme- dáme do okyselené studené vody. Česnek prolisujeme, majonézu smícháme s jogurtem. Nastrouháme najemno celer. Vše smícháme, osolíme, opepříme a necháme v chladu odležet.

 

Domácí chléb

2 hrnky hladké mouky, 1 hrnek žitné chlebové mouky, 2 rovné lžičky sušeného droždí, 1 lžička cukru, 2 lžičky soli, 1 lžička drceného kmínu, 2 lžičky obyč. kmínu, 1 ½  hrnku teplé vody. Můžeme přidat slunečnicové, dýňové semínko, sušený česnek, sezamové semínko, ale i slaninu , škvarky, cibulku, bylinky apod. Pečeme v domácí pekárně – Program na cca 2. 15 (zkusit špejlí zda je propečené) Jinak kdo nemá  domácí pekárnu . Je potřeba zadělat raději  hustší těsto  a nechat  8 – 12 hod kynout !    Večer zadělat ráno upéct. Péct ve formě s víkem cca 2 l.

Medové řezy

2 lžíce medu, 20 dkg cukru moučky, 2 vejce, 1 vanilka, 10 dkg tuku – míchat nad parou  - přidat 1 lžičku jedlé sody a míchat nad parou až to vykypí. Do vychladlé hmoty přidat 50 dkg hladké mouky . Uděláme 3 tenké placky ( lze i 2 placky)  Krém: ½ litru mléka, 2 lžíce maizeny, svařit na kaši. Utřít 20 dkg cukru a 25 dkg másla a přidat vychladlou kaši. Poleva čokoládová.

 

medové řezy

Sněhový zákusek s citronovým krémem

20 dkg  pískového cukru, 6 vajec, 14 dkg solamylu, ½ balíčku prášku do pečiva,

Krém : 5 dl vody, 2 lžičky krystal. cukru , 4 vejce , šťáva ze 2 citronů, kůra z 1 citronu, 4 lžíce maizeny, Sníh: 20 dkg moučkového cukru a 4 bílky

Cukr a vejce šleháme nad parou do zhoustnutí a směs necháme vychladnout, občas promícháme. Pak přidáme solamyl, prášek do pečiva. Těsto rozetřeme na vymazaný a hrubou moukou vysypaný plech a upečeme. Připravíme krém. Polovinu vody uvaříme s krystal cukrem, ve zbylé vodě rozmícháme žloutky, citronovou šťávu, nastrouhanou kůru a maizenu. Směs za stálého míchání vlijeme do vařícícho sirupu a uvaříme hustý pudink. Ještě teplé vlijeme na upečené těsto a rovnoměrně rozetřeme. Připravíme sníh. Z bílků s moučkovým cukrem ušleháme nad parou tuhý sníh, potřeme jím vlažný krém a celý povrch posypeme nastrouhanou čokoládou. Dáme do chladna ztuhnout.

Sněhový zákusek s citronovým krémem